23948sdkhjf

Ökade utsläpp med stigande konsumtion

En studie visar att utsläppen av växthusgaser ökat globalt till följd av den svenska konsumtionen. Detta trots att utsläppen minskat här hemma.


Bakom studien står forskare på Statistiska Centralbyrån (SCB) samt KTH-forskaren Yevgeniya Arushanyan och Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH.

Forskarna har bland annat tagit fram indikatorer för utsläpp av växthusgaser och andra utsläpp till luft orsakade av svensk konsumtion. Det huvudsakliga syftet med indikatorerna har varit att följa trenden för utsläppen över tid.

Beräkningarna visar att utsläppen utomlands ökade med 30 procent mellan 2000 och 2008. Under samma tidsperiod minskade utsläppen i Sverige, orsakade av svensk konsumtion, med 13 procents minskning. Även om studien inte innefattar de senaste tre åren anser Göran Finnveden att det finns stor anledning att tro att situationen inte förändrats nämnvärt.

Förklaringen till ökningen förklarar han med ökad konsumtion, tillgodosedd av större import. Det faktum att värdet av importen har ökat med drygt 40 procent från år 2000 till år 2008, stödjer förklaringen, menar han.

Ökningen kan även beror på att sammansättningen av konsumtionen förändrats, det vill säga att andra typer av produkter importerats, sådana som av olika skäl orsakar högre utsläpp. Eller att produktionen av de importerade varorna skett i länder som orsakar större utsläpp för att producera likadana varor.

En tredje delförklaring kan förklaras med att befolkningen ökat under perioden.
Undersökningen är gjord på beställning av Naturvårdsverket. /KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065