23948sdkhjf

Vägtrafikens klimatutsläpp minskade 2012

Vägtrafikens totala utsläpp av klimatpåverkande koldioxid minskade under 2012 med tre procent jämfört med året innan. Det visar en sammanställning som Trafikverket har gjort. Utsläppen är tillbaka på strax över 1990 års nivå, men ytterligare åtgärder behövs om den positiva utvecklingen ska fortsätta.
Minskningen av utsläppen 2012 berodde till största delen på att de nya bilar som sålts är bränslesnålare än äldre, men även på en ökad andel biobränsle och på att den totala mängden trafik på vägarna minskade under 2012.

– Även om utvecklingen nu är positiv kan vi inte räkna med att utsläppen fortsätter nedåt om ingenting görs. Våra beräkningar visar på en kraftigt ökande vägtrafik framöver som äter upp förbättringarna på fordon och bränsle, säger Trafikverkets miljödirektör Lars Nilsson.

Svenska folkets resande med personbilar släpper nu ut 13 procent mindre växthusgaser än jämförelseåret 1990. Däremot har utsläppen från lastbilar under samma tid ökat på grund av mer gods på vägarna. Det gör att vägtrafiken sammanlagt släpper ut två procent mer koldioxid än 1990. Just under år 2012 minskade dock även lastbilarnas utsläpp något, troligen som resultat av den dämpade ekonomiska aktiviteten i samhället.

– För att få ned utsläppen tillräckligt måste vi utnyttja alla trafikslag på ett smart sätt. För gods handlar det om att stärka järnväg och sjötransporter samtidigt som vi prövar ny teknik för vägtransporterna. För persontrafiken krävs bättre förutsättningar för kollektivtrafik och en samhällsplanering för tillgängliga och attraktiva städer utan bilberoende, säger Lars Nilsson.

Riksdagen har beslutat att inriktningen för transportpolitiken ska vara en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030.

– Den positiva utveckling som vi har sett se senaste åren visar att det är ett möjligt mål. Men för att nå dit krävs många åtgärder de närmaste åren, säger Lars Nilsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078