23948sdkhjf

Projekt om ÅV av biobaserade plaster

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, stödjer ett svenskt projekt om hållbar återvinning av gröna plaster. I projektet deltar såväl företag som universitet och forskningsorganisationer.
Projektet, vars forskning är avgränsad till bioplaster som har biologiskt ursprung, blandningar med bioplaster och till biokompositer, har pågått sedan början i oktober ifjol. Projekttiden är satt till tre år, och avslutas således i september 2015.

Målet med projektet är att ta fram en återvinningsmanual över hur man återvinner biobaserade plaster och industriellt plastavfall. Helt enkelt att utveckla metoder för att identifiera och föra tillbaka resurser till industrin.

Projektet ingår i ett större forskningsprogram ”Mistra Closing the loop” som syftar till att skapa värdefulla resurser av industriavfall.

Projektorganisationen består av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (som äger projektet). Projektledare är Prof. Ignacy Jakubowicz. Deltar gör även Chalmers Tekniska Högskola, Högskolan i Borås, Hammarplast Consumer AB, Riflex Films AB, Safeman AB och Tarkett AB. Cefur, center
för forskning och utveckling i Ronneby samordnar företagen och knyter
samman dem med forskningen.

Projektet har en total budget på åtta miljoner kronor, varav sex miljoner kronor finansierats av Mistra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065