23948sdkhjf

Metod ger minskad utlakning av miljögifter

SGI har utvecklat nya metoder som minskar läckage av gifter från bottensediment. Tester visar ett betydelsefullt genombrott vad gäller minskad utlakning av tributyltenn, TBT, och antialg-tillsatsen irgarol från sediment som är stabiliserat.
Stabiliseringen är gjord med blandningar innehållande aktivt kol tillsatt till dels cement och bindemedlet Merit 5000, dels cement och speciell aska.

Stabilisering/solidifiering (s/s) av muddrade sediment har på senare tid använts i ökad utsträckning i bl.a. hamnkonstruktioner. Olika stabiliserande/solidifierande bindemedelsmixer tillsätts sedimenten, baserat på information från laboratorietester där bästa plats-/sediment-specifika blandningar/mixer tas fram.

I en SGI-studie undersöktes om delvis nya bindemedel och tillsatsmedel kan reducera utlakning av tributyltenn (TBT) och irgarol från stabiliserat sediment, jämfört med icke stabiliserat sediment. Studien undersökte även om slutprodukterna (stabiliserade sediment) kan uppfylla materialtekniska krav i t.ex. en hamnkonstruktion.

Studien visade att en mycket stor reduktion av utlakat TBT från sedimentet då det stabiliseras med en bindemedelsmix av cement och aska med tillsatsmedlet aktivt kol.

En stor reduktion av utlakat TBT från sedimentet blev resultatet då sedimentet stabiliseras med en bindemedelsmix av cement och Merit 5000 och tillsatsmedlet aktivt kol.
Blandningarna visar sig även kunna avsevärt minska utlakning av irgarol från de stabiliserade sedimenten. Båda blandningarna reducerade utlakning av irgarol till den grad att alla lakvattenhalter av irgarol från det stabiliserade sedimentet i testerna låg under gränsvärdena, jämfört med icke stabiliserat sediment.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095