23948sdkhjf

1000 leveranser av flytande aluminium

När Stena Aluminium startade leveranser av flytande aluminium 2008 så blev bolaget pionjär i Norden. Nu har man passerat 1000 leveranser till Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi.

– Vi är stolta över denna lösning som skapar unika kundvärden och en mycket stor miljönytta. Varje ekipage sparar två ton koldioxidutsläpp, säger Fredrik Pettersson, vd Stena Aluminium.

Stena Aluminium har under de senaste åren satsat stort på innovationer och miljöinvesteringar i produktionsanläggningen i Älmhult. Bolaget blev bland annat först i Norden med att utveckla ett koncept som gör det möjligt att leverera flytande aluminium i specialbyggda termosar direkt in i kundens produktion.

En av fördelarna med flytande aluminium är att kunden slipper smälta aluminiumtackor och att kunden därmed sparar energi. Miljönyttan är stor då varje fullastat ekipage sparar över två ton koldioxidutsläpp jämfört med aluminiumtackor.

I dagarna levererades den 1000:e leveransen av flytande aluminium till Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi, norr om Vimmerby.

– Vi har ett mycket spännande samarbete och nyligen tecknade vi ett nytt, långsiktigt samarbetsavtal för leveranser av aluminiumlegeringar. Målsättningen är bland annat att öka antalet leveranser av flytande aluminium ytterligare, säger Fredrik Pettersson, VD Stena Aluminium.

Konceptet med flytande aluminiumleveranser innebär stora miljö- och kostnadsfördelar. Det flytande aluminiumet levereras i stora termosar som håller värmen under transporten från smältverket till kunden. Hos kunden lyfts termosarna av från trailern och hålls sedan varma med hjälp av värmare.

– Sedan starten har leveranserna av flytande aluminium sparat 2000 ton koldioxid. Det motsvarar den genomsnittliga miljöpåverkan av att värma upp 4000 normala villor i ett helt år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078