23948sdkhjf

Miljön mindre viktigt på jobbet än hemma

Svenskarna är inte lika miljö- och klimatmedvetna på kontoret som hemma. Enligt senaste Kontorsbarometern svarar endast sju procent att de agerar mer miljövänligt på kontoret. När det gäller att spara energi ser det ännu mörkare ut. En av tre stänger inte av datorn när de lämnar kontoret för dagen.
Kontorsbarometern är Vasakronans återkommande undersökning om kontorsanställdas vanor och åsikter. I Sverige jobbar en heltidsanställd ungefär 225 av årets dagar och totalt finns 2,1 miljoner kontorsanställda. I vilken utsträckning vi agerar miljövänligt på kontoret har därför stor betydelse, rapporterar recyclingnets systerportal facilitynordic.se.

Undersökningen visar att kontoret hamnar efter hemmet när det gäller hänsyn till miljön, och avståndet ökar jämfört med tidigare. Bara 7 procent anger att de är mer miljömedvetna på kontoret än hemma.

Enligt undersökningen är de vanligaste miljöåtgärderna på kontoren att lämna papper i pappersåtervinningen, återvinna glas och tomburkar samt släcka lamporna när man lämnar arbetsplatsen. Kontorsanställda är däremot inte lika bra på energisparande åtgärder. 32 procent anger att de inte stänger av datorn när de går hem och 44 procent drar inte ur laddare när de inte används.

När respondenterna får svara på vilka miljö- och klimatlösningar de känner till att de har på sitt kontor dominerar traditionella lösningar som källsortering av avfall och lågenergilampor. Energibesparande åtgärder som närvarostyrd belysning och ventilation, grön el och grön IT är enligt respondenterna långt mindre förekommande på svenska kontor.

Samtidigt finns det ett stort intresse bland de anställda för att arbetsgivaren ska arbeta för en mer miljövänlig arbetsplats och genomföra åtgärder för att kontoret ska förbruka mindre energi. /facilitynordic.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062