23948sdkhjf

En lysande idé

Satt häromkvällen och såg på nyheterna och fick då se ett inslag från det lilla värmländska samhället Deje, där man startat en så kallad Fritidsbank.
Fritidsbanken ska fungera som ett bibliotek, dit man kan komma och låna skidor, hjälm, cykel, fotbollsskor, skridskor eller annat som man behöver för en kort period. Ett fantastiskt initiativ tycker jag. Varför ska man köpa nytt hela tiden? När barnen åker skridskor i skolan en till två gånger per år, då kan det vara bra att ha en fritidsbank att låna av istället för att köpa nytt. Dessutom finns det många människor som inte har råd, och att då kunna låna är inte bara en bra idé den är genialisk. Den är bra för miljön och kan få dagens ungdomar öppna för mer spontanidrott om materialet som krävs för det finns mer lättillgängligt.
Tanken om återanvändning blir ju då så oerhört tydlig. Idén kläcktes av Carina Haak, diakon i Forshaga-Munkfors församling. I inslaget berättade man om att tanken med Fritidsbanken är att ungdomar ska röra sig mer på fritiden utan att det ska kosta så mycket och att det ska ske på ett miljövänligt sätt. Fritidsbanken är ett gemensamt projekt mellan kyrkan, Forshaga kommun och Ett öppnare Värmland.
Jag blev helt tagen av detta. Att ingen kläckt den idén tidigare? Men det kanske man har gjort, det har bara inte kommit mig till livs. Till Fritidsbanken kan människor komma och lämna in saker man anser sig inte behöva, och andra får glädje av det. I sann solidarisk anda, och dessutom sluter man kretsloppet och klättrar högre upp i avfallstrappan.
Jag har tidigare hört om klädbytardagar, men det är begränsat, vad jag förstått i alla fall, till enbart kläder. Här handlar det om allt som behövs till en dräglig fritid.
Fritidsbanken blir en välbehövlig symbol för att minska konsumtionen. Det är en allt för stor köphets och konsumtionstanke som präglar dagens samhälle. Ur ren miljösynpunkt är det katastrof att slita och slänga. Förhoppningsvis kan nu fler kommuner eller andra initiativtagare starta fler Fritidsbanker, så att återanvändningstanken och kretsloppet på allvar sprids över landet.

Martin Dyberg
Chefredaktör
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406