23948sdkhjf

Jordartsmetaller en utmaning för metallåtervinnarna

En studie från Nordiska Ministerrådets arbetsgrupp för hållbar konsumtion och produktion klargör bilden av leveranskedjorna av ett urval sällsynta jordmetaller (Rare Earth Metals (REMs)) och andra kritiska metaller. Studien visar att mycket kan göras för att skapa mera hållbara livscykler för sällsynta eller kritiska metaller bl.a. genom att förbättra andelen återanvänd och återvunnen metall.
Bristen på ibruktagande av system för återvinning av många sällsynta eller kritiska metaller i små mängder sätter press på miljön. Studien från Nordiska Ministerrådets arbetsgrupp undersöker vilka miljöproblem som är förknippade med den ökade efterfrågan på ett urval av sällsynta metaller som behövs för s.k. cleantech produkter inom bilindustrin och tillverkningen av solpaneler.
Studien visar viktigtheten av att s.k. Cleantech lösningar utvecklas på ett hållbart sätt också med tanke på utvinning och åtvervinning av kritiska metaller. För att mildra problemen som är förknippade med dessa metaller, kommer företagen att behöva utveckla sina kompetenser och sina upphandlingsprocesser. Resurserna som krävs för en för god utveckling kan bli en stor utmaning, särskilt för små och medelstora företag.
Nordiska Ministerrådets arbetsgrupp rekommendationer
Rekommendationerna kan sammanfattas till tre initiativ för en hållbar utvinning av sällsynta eller kritiska metaller:
1. Medvetenhetsplattform och initiativ till rundabordssamtal (kort sikt): Etablera system för att dela kunskap och initiera rundbordssamarbete för berörda parter och utveckla checklistor.
2. Forskning och informationsinsamling (mellanlång sikt): För att bättre förstå och kunna lindra de negativa miljömässiga och sociala effekterna av sällsynta jordmetaller, behövs forskning och information om effekterna av hur metallerna används, t.ex. genom ett Nordiskt forskningsprogram.
3. Utveckla slutna processer (lång sikt): Det finns, åtminstone i teorin, en stor potential för återanvändning av komponenter och återvinning av material. Ett långsiktigt mål skulle vara slutna processer, där återanvändning och återvinning helt ersätter behovet av gruvdrift- och intag av nytt material till processen.
Read the rapport: Tracking environmental impacts in global product chains
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081