23948sdkhjf

Stena Recycling återvinner HMS Visborg

Efter nästan 40 års trogen tjänst ska fartyg HMS Visborg materialåtervinnas. Stena Recycling har fått uppdraget från Försvarsmakten.
Fartyget HMS Visborg är i huvudsak byggt av stål. Deplacementet väger 2590 ton. Här finns bland annat en traditionell manöverbrygga, kontorshytter, sovhytter för personal, maskinrum och restaurangkök med matsalar. Försvarsmaktens krav är att fartygets olika avfallsfraktioner ska återvinnas i största möjliga mån.

–Vår målsättning är att genom källsortering ta fram så rena fraktioner som möjligt för att underlätta såväl logistik som sluthantering. Den största mängden återvunnen material är järnskrot som bland annat kommer att gå till gjuterier och stålverk, säger Ann-Charlotte Ramström, filialchef för Stena Recyclings filial i Karlskrona.

Fartyget är byggt på Karlskronavarvet och sjösattes 1974. Från början var fartyget ett minfartyg. Senare tjänade det som flaggskepp för kustflottan för att 2010 avrustas.

Återvinningen kommer att ske i flera olika steg. Inledningsvis ska en miljöinventering genomföras i syfte att förbereda och genomföra asbestsanering.

Projektet beräknas vara avslutat i september 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063