23948sdkhjf

Sverige når inte sina miljömål

14 av 16 miljökvalitetsmål kommer inte att nås till år 2020. För att nå målen krävs större miljöhänsyn i hela kedjan av produktion och konsumtion, från råvara till avfall.
Det visar den årliga uppföljningen av Sveriges miljökvalitetsmål och etappmål för 2013 som samordnats av Naturvårdsverket.

Årets bedömning är densamma som förra året, trots att miljöarbetet varit framgångsrikt inom många områden är nuvarande styrmedel är inte tillräckliga för att nå målen till 2020. Det krävs en samhällsomställning med god hushållning med naturresurser, effektiv energianvändning och resurseffektiva kretslopp för att målen ska nås.

–Det här resultatet visar hur viktigt det är med samarbete mellan olika aktörer i samhället. Åtgärder inom såväl miljöpolitiken som andra politikområden är förutsättningar för att nå miljömålen, säger Maria Ågren, Naturvårdsverkets generaldirektör i ett pressmeddelande.

Riksdagen har beslutat att Sverige ska ha 16 miljökvalitetsmål. Den årliga uppföljningen redovisar miljötillståndet och insatser för samhällsomställning för miljön. Naturvårdsverket samordnar den årliga uppföljningen och ansvarar tillsammans med ytterligare sju nationella myndigheter för uppföljningen av de olika miljökvalitets- och etappmålen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079