23948sdkhjf

Skarp debatt om avfallsutredningen

Vid easyFairs mässa Infrastruktur & Kommunalteknik på Kistamässan i Stockholm, möttes och debatterade Återvinningsindustriernas ordförande Anders Wijkman,Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist, FTI:s vd Kent Carlsson och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Ämnet var avfallsutredningen och vilken påverkan den kan komma att få på den svenska framtida återvinningen och avfallshanteringen.
- Jag tycker det är ett bra förslag som utredaren lagt fram, sa Weine Wiqvist. Det innebär att kommunerna kommer att få ta över insamlingsansvaret för det producentansvarsmaterial som faller från hushållen. Vi har infrastrukturen och den kompetens som krävs för att klara detta, menade han.
Något Anders Wijkman inte kunde hålla med om:
- En återkommunalisering av insamlingen leder inte till ökad konkurrens och det kommer drabba svensk återvinningsindustri hårt, sa han. Det är viktigt att vi nu försöker visa politikerna verkligheten, så att de kan ta beslut och skapa regler och förutsättningar för en bra återvinnings- och avfallsmarknad även i framtiden. Ett monopol är inte framtiden, menade han.
- Jag tycker att vi politiker måste sätta oss in i dessa frågor, och agera utifrån den avfallshierarki som vi inom EU bestämt oss för att arbeta efter. Allt avfallsarbete bör sträva efter att komma så högt upp i den trappan som möjligt, sa Gustav Fridolin.
- Ur vår horisont ser vi gärna hårdare krav på producenterna och tydligare regler, så ska vi se till att ordna det, sa Kent Carlsson, vd för FTI.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093