23948sdkhjf

Vår i luften

I åtminstone Skåne, är det sol, just nu. Man känner att våren är på väg. Hockeyslutspelet är i finalen, och Allsvenskan i fotboll har startat, två riktiga vårtecken, åtminstone för mig.
Vi känner av det också på redaktionen, med att det blir mer och mer att göra, mer och mer att bevaka och följa ur journalistisk synvinkel. Nu senast kunde vi följa TV4 och deras Kalla Fakta, som granskade skrotbranschen. Många av de undersökta företagen köpte metaller utan att fråga vart det kom ifrån, och man betalade dessutom kontant. Ska man komma tillrätta med dessa problem måste man få bort kontanthanteringen omedelbart och genast. De företag som är anslutna till branschorganisationen Svenska Järn, följer kontantstoppet men de som inte är medlemmar kan ju naturligtvis göra som de vill, och det är där krutet ska läggas. Det är de företagen och aktörerna vi måste få bukt med. Ökade kontroller, fler dokumenterade leveranser, polisuppföljning av skrotstölder, skrothandlarlicens, är bara några av de åtgärder som bör fungera.

I början av förra veckan agerade Recycling som arrangör av ett seminarium på easyFairs mässa Avfall & Återvinning på Kistamässan i Stockholm. Det var där som vi intervjuade Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist, Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet och Anders Wijkman, ordf Återvinningsindustrierna. Efter det följde en paneldebatt med de tre ovannämnda plus FTI:s vd Kent Carlsson. Det blev en livlig debatt om avfallsutredningen och vilken väg politikerna bör ta.

Närmast i tid för oss ligger RECYCLINGDAGEN, som i år firar tio år, den 24 april på Dunkers Kulturhus. Där vi på förmiddagen får lyssna till vad man från branschen anser om avfallsutredningens olika förslag och vilka konsekvenser den kan komma att få för svensk avfalls- och återvinningsindustri. På eftermiddagen har vi lite mer framtidstema med temat "Gruvan under och ovan jord". Läs mer på www.recyclingdagen.se

Nummer 4 av Recycling är skickad till tryck och landar inom några dagar på era skrivbord. Här är temat Metallåtervinning, skrothantering och elektronikåtervinning. Trevlig läsning.

NU fokus på att skapa ytterligare ett vasst nummer av Recycling nr 5.

Ha det gott tills vi hörs igen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078