23948sdkhjf

Högst återvinningsgrader i Österrike och Tyskland

Österrike, Tyskland och Belgien återvann den största mängden av kommunalt avfall i Europa under 2010. Dessutom har en del länder snabbt ökande återvinningsgrader, och en del går åt andra hållet genom att placera fina råvaror på deponi, vissa länder faller till korta avseende lagligt bindande återvinningsmål.
Allt som allt återvanns 35 procent av allt kommunalt avfall i Europa under 2010. En signifikant ökning med 23 procent sedan 2001. Men många länder tycker fortfarande att det är svårt att uppnå de av EU fastlagda återvinningsmålen om 50 procent på hushålls- och därmed jämförligt avfall till 2020. Informationen kommer från en ny rapport av EEA, European Environmental Agency, som tittar på avfallshantering av kommunalt avfall, huvudsakligen koncentrerat till hushållsavfall i 27 EU-länder samt Kroatien, Island, Norge, Schweiz och Turkiet.
Fem länder har redan uppnått de uppsatta målen, medan de andra måste ta till extra ordinära åtgärder för att lyckas innan deadline. Till exempel måste Rumänien och Bulgarien, som endast enligt rapporten återvinner en liten del av allt hushållsavfall, öka sin återvinningsgrad med över 4 procent per år under decenniet – något som inget land lyckats med mellan 2001-2010.
Storbritannien har ökat sin återvinningsgrad av kommunalt avfall från 12 till 39 procent mellan 2001 och 2010, medan Irland ökade återvinningsgraden från 11 till 36 procent under samma period. Slovenien, Polen och Ungern har också uppvisat dramatiska ökningar av återvinningsgraden sedan de kom med i EU.
Högst återvinningsgrad har Österrike (63 procent) följt av Tyskland (62 procent), Belgien (58 procent), Nederländerna 51 procent och Schweiz 51 procent.
- Under en relativt kort tid har vissa länder gjort storartade engagerade ändringar i sin återvinningskultur, som med infrastrukturssatsningar och miljömedvetenhetskampanjer, gjort att ökningarna kunnat uppstå, berättar Jacqueline McGlade, vd för EEA.
För hela rapporten: www.eea.europa.eu
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062