23948sdkhjf

Miljöteknikbranschen ökade med 15 procent

Sysselsättningen i miljöteknikbranschen ökade med 15 procent, från 64 961 till 74 742 anställda, mellan 2007-2011. Det visar en ny rapport som IVL Svenska Miljöinstitutet har genomfört på initiativ av Vinnova.
– Vi ser en stadigt växande trend inom miljöteknik, helt opåverkad av de senaste årens lågkonjunkturer, säger Johan Strandberg på IVL.

I Uppsala län var den procentuella ökningen störst, 39 procent. Örebro är det enda län där sysselsättningen i miljösektorn minskade under femårsperioden.

– Miljöteknikföretagen är spridda över hela landet och ungefär lika stora som företag i andra branscher, något som går stick i stäv med den generella uppfattningen att den här branschen består av småaktörer. Miljöteknik är i allra högsta grad en etablerad verksamhet i dag, säger Johan Strandberg.

Studien har kartlagt företag som arbetar med bland annat vatten- och luftkvalitet, förnybara energikällor och avfallshantering. Flest anställda, 22 procent, återfanns i konsultföretag och näst flest inom energi- och resursåteranvändning. Miljöteknikbranschen, så som den definierats i studien, utgörs totalt av 1 571 företag med en sammanlagd nettoomsättning på 260 miljarder kronor.

Studien ”Företag inom miljötekniksektorn 2007-2011” har genomförts av IVL Svenska Miljöinstitutet, Sustainable Business Hub i Malmö och konsultföretagen Addendi och Okatima på initiativ av Vinnova. Rapporten ska tjäna som beslutsunderlag för satsningar som ska stötta en fortsatt positiv utveckling för svensk miljöteknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063