23948sdkhjf

Rambo nominerade till E-prize för sitt miljöarbete

2011 inledde RAMBO och AH-Automation ett samarbete för att minska energianvändningen på Hogenäs Återvinningsanläggning i Sotenäs kommun. Idag har man installerat solceller på kontorsbyggnaden, dessa fungerar också som solskydd och energin förbrukas i egen regi. Man har också bytt värmeelement mot luftvärmepumpar och bytt ut alla lysrörsarmaturer mot miljövänligare alternativ.
Gatubelysningen är högtrycksnatrium på 70W, och hälften av strålkastarna är nu på 400W istället för 1500W (man byter bara de som är trasiga), strömbrytarna inomhus har ersatts av rörelsedeckare så inga lampor står ensamma och lyser.

Resultatet är en total minskad förbrukning om ca 30 % och därigenom har man minskat sitt CO2-avtryck på miljön med 30 %. Vilket motsvarar ett års energiförbrukning för två nybyggda villor. Den 21 maj anordnas Solenergidagarna (en del av kampanjen European Solar Days) på Hogenäs Anläggning. RAMBO i samarbete med Energi- och Klimatrådgivingen bjuder in företagare och privatpersoner till föreläsning och visning av energioptimeringen på anläggningen för att visa hur man med enkla medel kan få ner sin energiförbrukning.
Samma dag skall också RAMBO tillsammans med AH-automation åka till Stockholm. En jury bestående av Erik Brandsmaa, generaldirektör Energimyndigheten, Maria Sunér Fleming, energi- och klimatexpert Svenskt Näringsliv, Martina Krüger, energiansvarig Greenpeace, Jonas Abrahamsson, vd EON samt Per Olof Lindsten, hållbarhetsredaktör Veckans Affärer har valt ut sammanlagt 9 nominerade bolag. RAMBO är ett av 9 bolag som gått vidare till final.
Idag är det Henrik Mattsson på RAMBO och Magnus Tenskär på AH-Automation som driver miljöarbetet vidare på Hogenäs Anläggning, arbetet är dock redan inlett på nästa anläggning som står på tur; Sivik i Lysekil. Men utvecklingen går fort och man kommer redan där att använda en annan typ av solcell för att få ut bättre effekt av solenergin. Om du idag besöker Hogenäs Återvinningsanläggning i Sotenäs kommun ser du en skärm som visar exakt i realtid vilken energiförbrukning anläggningen har, något som RAMBO hoppas skall inspirera boende att energioptimera sina hem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109