23948sdkhjf

Ett hot mot EU:s återvinningsmål

Sättet på hur dagens plastförpackningar formges är ett hot mot EU:s nya återvinningsmål. Det anser branschorganisationen för plaståtervinnare i Europa, Plastics Recyclers Europe.
Branschorganisationen anser att dagens förpackningar främst utformas för att maximera förpackningens designprestanda. Vid formgivningen av en ny förpackning borde större vikt istället läggas på hur förpackningen ska kunna samlas in när denna är förbrukad, anser de.

Vidare anser de att val av polymerer och material som är förenliga med en effektiv återvinningsprocess, samt val av en design som gör det möjligt att tömma förpackningen på ett fullständigt sätt borde komma högre upp på agendan.

Genom att införa ett EU-klassificeringssystem tror Plastics Recyclers Europe att designers, på ett bättre sätt, kommer att utvärdera sina skapelser ur en återvinningsperspektiv.

Branschorganisationen har därför initierat ett projekt, Recy lass, som ska kunna fungera som ett verktyg och riktlinje gällande återvinning för designers, där formgivarna kommer att kunna fastställa vilken återvinningsgrad plastförpackningen har, baserad på en skala från A till G (sju klasser jämförbara med EU:s energiklassificering).

-Vårt mål är att presentera Recy lass verktyget i samband med mässan Interpack i Düsseldorf våren 2014, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062