23948sdkhjf

Projekt för att säkra biogasprocessen

Tekniska Verken har utrett hur en analysmetod för att mäta energiinnehållet i ett material som används för biogasproduktion, kan anpassas för att ge en mer sann bild av innehållet.
Målet har varit att skapa ett bättre verktyg i värdering av substrat men även att minska risken för att oönskade störningar i biogasprocessen.

Inom ramen för projektet har Tekniska verken bland annat undersökt hur stor del av de flyktiga fettsyrorna i biogassubstrat som förångas. Resultaten visade att en stor andel (95-100 %) av de flyktiga fettsyrorna förångades, men endast om pH i substratet var lågt.

-Vi hade gärna kommit fram till ett resultat som enbart var beroende av analysmetoden och tillämpbar på alla sorts material, säger Lina Wiberg från Tekniska Verken.

-Tyvärr är det inte så enkelt då egenskaperna för substrat och biogödsel varierar mycket, men vi har tagit fram en metod där man genom några extra enkla kemiska analyser och beräkningar kan få fram ett mer korrekt TS-värde för varje enskilt material. Vill man inte göra utvärderingen på egen hand kan vi erbjuda den tjänsten, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063