23948sdkhjf

Ökat intresse för en klimatsmart livsstil

En studie gjord vid Chalmers och Göteborgs universitet visar att allt färre tror på tekniska lösningar. Istället tror allt fler svenskar på att en förändrad livsstil är ett måste för att lösa klimatkrisen.


Resonemanget baseras på en jämförelse mellan två tidigare rikstäckande enkätundersökningar gjorda 2005 och 2010.

År 2005 ansåg de flesta att ny teknik var lösningen på klimatkrisen. Fem år senare hade den siffran gått ner betydligt. Istället ansåg nu en majoritet av de tillfrågade att ändrad livsstil var det nödvändiga steget. Livsstilsförespråkarnas andel hade mer än fördubblats, från runt 20 till över 50 procent.

Omsvängningen i opinionen är tydlig, anser Filip Johnsson, professor vid Chalmers institution för energi och miljö, och initiativtagare till studien. Han tolkar den nuvarande trenden som att svenskarna förbereder sig mentalt. För trots den ökade acceptansen för en ändrad livsstil ökar samtidigt vårt resande och vår konsumtion.

-Även om det kanske för många är ett långt steg från tanke till handling så tyder resultaten på att många vet att vi måste ändra livsstil för att möta klimatförändringarna, säger Filip Johnsson.

Men vägen från tanke till handling kan ibland vara lång. Information är bra, men det räcker inte enligt Johnsson.

–Det behövs också kraftfulla och långsiktiga styrmedel för att möta klimathotet. Inte minst behövs en tillräckligt hög kostnad för att släppa ut växthusgaser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063