23948sdkhjf

Dags att välkomna 2:a generationens biodrivmedel

En rapport från Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott betonar vikten av nya biodrivmedel för att minska växthuseffekten.
I rapporten skriver de att det är dags att lämna första generationens biodrivmedel (baserade på bland annat sockerrör, majs och raps) och övergå till den som kommer ur utvinning av vedämnen i växter. I Sverige har intensiva utvecklingsarbeten bedrivits för produktion av denna andra generationens biodrivmedel.

–Det är inte långsiktigt hållbart att producera biodrivmedel av raps och sockerrör. De behövs för världens växande behov av mat. Det är däremot av större intresse att finna teknik för att nyttja vedämnen i olika slags växter, så kallade andra generationens drivmedel, säger Rickard Lundin, ordförande i energiutskottets Norrlandsprojekt.

Slutsatsen i rapporten är att metanol och DME baserade på svensk skogsbiomassa i kombination med el har potential att ersätta fossila drivmedel inom den svenska transportsektorn till år 2050.

Det krävs dock starka politiska styrmedel och medvetna satsningar på FoU samt starka intressenter för att bygga upp de storskaliga anläggningar och den infrastruktur som krävs för att kunna konkurrera med fossila drivmedel./Kungliga Vetenskapsakademien
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095