23948sdkhjf

Brasilianskt-Svenskt återvinningssamarbete planeras

Swerea KIMAB och Acreo Swedish ICT besöker Brasilien tillsammans med en svensk delegation den 6–10 maj. Syftet med resan är att utveckla det innovativa och industriella samarbetet mellan Sverige och Brasilien och då främst brasilianska forsknings- och innovationsaktörer inom området aluminiumåtervinning.
Tillsammans jobbar vi med ett projekt som handlar om skrotanalys för ökad återvinning och minskat ekologiskt fotavtryck av aluminiumproduktion.

– Om vi kan ta vara på aluminium och återvinna denna, gör vi en energibesparing på ca 95 procent jämfört med nytillverkning, berättar Jonas Gurell, forskningsledare vid Swerea KIMAB. Totalt sett blir det en enorm besparing och det är otroligt stimulerande att få vara med och införa denna möjlighet i Brasilien där efterfrågan av materialet växer, liksom behovet av återvinning.

Veckan i Brasilien inleds i Sao Paulo där Swerea KIMAB och Acreo Swedish ICT besöker ABAL, Associacão Brasileira do Alumínio, en branschorganisation för aluminiumföretag och presenterar projektidén inför ABALs medlemsföretag för att försöka hitta möjliga samarbetspartners. Vi kommer även att genomföra studiebesök på aluminiumföretag. Därefter fortsätter besöket i Rio de Janeiro där VINNOVA och FINEP, en av Brasiliens största finansiärer av forskning och innovation, arrangerar ett innovationsforum den 9 maj med bl. a. näringsminister Annie Lööf och runt 60 representanter från svenska företag, universitet och andra forskningsinstitut. I samband med forumet undertecknas ett nytt samarbetsavtal mellan de båda parterna.

– Förutom att etablera ett starkt samarbete mellan olika aktörer är vår förhoppning att resan och projektet kommer att bidra till att stärka svensk återvinningsindustris konkurrenskraft genom att Swerea KIMAB och Acreo Swedish ICT tillsammans utvecklar ett verktyg för online-analys av aluminiumskrot, avslutar Jonas Gurell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.807