23948sdkhjf

Nytt regelverk för industriella verksamheter

Regeringen har beslutat om ett nytt regelverk som genomför stora delar av EU:s nya industriutsläppsdirektiv. Omkring 1100 större industriella verksamheter i Sverige och dess utsläpp berörs av de nya EU-reglerna. Bland annat ska de nya reglerna syfta till att förbättra för tillståndspliktiga verksamheter och ska göra så att tillståndsmyndigheternas resurser kan läggas på verksamheter med störst miljöpåverkan.
Genomförandet av regelverket innebär att bästa tillgängliga teknik ska tillämpas så långt det är möjligt och det görs rättsligt bindande genom generella föreskrifter. Syftet med det sägs vara att myndigheter och verksamhetsutövare inte ska behöva starta dyra och tidskrävande omprövningsprocesser enbart för att fastställa de rättsligt bindande villkoren.
Regeringen har valt att genomföra direktivet på det mest effektiva sättet för de företag och myndigheter som berörs utan att ge avkall på landets högt ställda miljöambitioner.
En förändring från tidigare är att det endast krävs tillstånd vid en ändring om ändringen i sig eller tillsammans med tidigare ändringar innebär en olägenhet av betydelse för människans hälsa eller miljö, tidigare krävdes tillstånd även vid "ändring så snart ändringen inte är en mindre ändring".
- Genom att hänga upp tillståndskraven vid ändring på om ändringen har en miljöpåverkan av betydelse skapas en drivkraft för verksamhetsutövaren att minska miljöpåverkan. Det nya regelverket kommer att underlätta miljöförbättrande åtgärder, menar miljöminister Lena Ek.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073