23948sdkhjf

Böter för felsorterade sopor

Malmö Stad har valt en egen väg för att få boende att sortera rätt. Kommunfullmäktige i Malmö har godkänt ett förslag som innebär att hushåll som sorterar sitt matavfall fel framöver kan komma att få en straffavgift.
Till P4 Malmöhus säger Ingela Morfeldt på VA Syd som är ansvarig för den matavfallssortering som precis kommit igång i Malmö att det i första hand handlar det om att informera och på olika sätt påminna hushållen om vad som gäller.

–Ja, det finns ett förslag om en felsorteringsavgift men då pratar vi om de som är notoriskt, notoriskt felsorterande, säger Morfeldt och tillägger att målet är att ha en dialog med fastighetsägaren så att det här med en extra avgift är det allra sista steget.

Matavfallssorteringen i Malmö är fortfarande i startgroparna. Än så länge har bara två av Malmös sammanlagt tio stadsdelar kommit igång med arbetet.

Att sortera sitt matavfall är däremot inget nytt för Malmöborna. På frivilligbasis har detta kunnat ske sedan 2007. I december 2011 togs dock beslut om att alla Malmös hushåll nu ska lära sig att sortera.

Om ett hushåll sorterar fel kommer detta att kontaktas flera gånger både via brev och telefon. Personligt besök kommer också att erbjudas. Men om det, detta till trots inte blir någon bättring kommer Malmö Stad att kunna utkräva en böter på 400 kronor per felsorterad tunna av fastighetsägaren.

Sammanlagt slängs det 33 600 ton matavfall i Malmö stad varje år. Målet är att ta vara på 40 procent av avfallet och omvandla det till biogas och biogödsel. För att klara detta krävs att hushållen sorterar rätt.

Sophämtarna kommer att stå för kontrollen eftersom det är de som uppmärksammar om något hamnat fel när de tömmer tunnorna. /P4 Malmöhus
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063