23948sdkhjf

Klimatsmartaste valet ingen självklarhet

Vad vi väljer att stoppa i vår matkasse har betydligt större betydelse för hur stort klimatutsläpp vi gör än om vi väljer att inhandla lokalt odlade varor.
En undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att en matkasse med lokalt odlade varor endast bidrar med obetydligt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse.

I rapporten, som har titeln Food consumption choices and climate change, har projektgruppen analyserat klimatpåverkan av närodlad och fjärrodlad mat med hjälp av så kallad livscykelanalys. Olika typer av matkassar har jämförts.

Undersökningen visar att en matkasse med lokala alternativ som representerar närodling endast har marginellt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse, som även innehåller varor som transporterats längre sträckor.

–Debatten om klimatsmart mat har varit felfokuserad, vilket lett till att många
konsumenter idag tror att närodlat alltid är det klimatsmartaste valet, säger Stefan Åström, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Om nötkött byts ut mot vegetariska alternativ i matkassarna. Fås en betydligt större utsläppsminskning. Allra lägst utsläpp har en matkasse som innehåller säsongsanpassad vegetarisk mat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078