23948sdkhjf

EU-pengar blir grönare

I dag har regeringen fattat beslut om att utarbeta förslag till åtta regionala strukturfondsprogram och ett nationellt regionalfondsprogram. Jämfört med nuvarande period kommer det att ske en procentuell fyrdubbling av medel till gröna investeringar.
Sverige liksom övriga EU-länder omfattas av strukturfonderna som är en del av EU:s politik för utveckling av Europas olika regioner.

– EU-medlen kommer nu att koncentreras och fokuseras på ett område där EU verkligen kan bidra till en skillnad, i övergången till en grön ekonomi som är långsiktigt hållbar, säger näringsminister Annie Lööf.

85 procent av medlen kommer att avsättas till åtta regionala program, som omfattar hela Sverige. Resterande 15 procent avsätts för ett nationellt program som ska tas fram i dialog med de som skriver de regionala programmen. Sammanlagt kommer minst en femtedel av pengarna att investeras i övergången till en koldioxidsnål ekonomi, d.v.s. förnybar energi och energieffektivisering.

– Den goda utveckling som sker inom ramen för strukturfonderna skapas regionalt av de som är engagerade i olika projekt. Därför är det viktigt med ett stort regionalt självbestämmande över pengarna, säger Annie Lööf.

Regeringen föreslår också att det ska bli möjligt till privat medfinansiering i programmen som löper mellan 2014 – 2020. Regeringen avser att under hösten 2013 överlämna förslagen till program till EU-kommissionen för godkännande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079