23948sdkhjf

Begagnathandel sparar stora växthusgasutsläpp

En studie som IVL Svenska Miljöinstitutet låtit göra i samarbete med handelssajten Blocket visar att svenska folkets begagnathandel på Blocket potentiellt sparar 1,6 miljoner ton växthusgaser årligen.

Resultatet av studien kan liknas vid om Stockholms stads vägtrafik stod stilla i mer än 1,5 år eller om hela landets vägar stod tomma i en månad.
Studien visar att svensken kan minska sina privata konsumtionsutsläpp genom att handla begagnat.
- En undersökning vi gjort nyligen med Ipsos visar att miljöhänsyn har blivit en allt vanligare drivkraft för de som handlar begagnat. I fjol uppgav 39 procent att de handlar begagnat för att värna om miljön, samma siffra som 2009 var 29 procent. Ändå är långt ifrån alla medvetna om att begagnatmarknaden faktiskt minskar vår klimatpåverkan. Med den höär rapporten hoppas vi på att öka medvetenheten om vilken skillnad man som privatperson faktiskt gör genom att handla begagnat, säger Martin Frey, vd på Blocket.
IVL har i studien analyserat vad som säljs på sajten utifrån volym och varornas respektive klimatpåverkan. Utgångspunkten för beräkningarna är antagandet att varje såld begagnad vara inte behöver hanteras som avfall och att en likartad ny vara varken behöver tillverkas eller transporteras.
- Att handla begagnat kan innebära en större insats för miljön än vad många kanske tror, men för oss som gjort beräkningarna kommer resultatet inte som en överraskning. Återanvändning av varor förlänger användningstiden och kapar utsläppen av produktion och avfallshantering rakt av i motsvarande grad, säger Tomas Rydberg, senior forskare på IVL.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062