23948sdkhjf

Pantpengar räddar vilda djur

Sedan ett par år samarbetar Pantamera och Kolmårdens djurpark för att öka återvinningen, hålla parken ren och samla in pengar till världens djur. Förra säsongen pantade parkens besökare och medarbetare burkar och PET-flaskor för 30 000 kronor, vilket motsvarar en koldioxidbesparing på 1631 kilo och en energibesparing på 3868 kWh. Pantpengarna går till insatser för att bevara världens utrotningshotade djur.

Svenskar är bland de bästa i världen på att panta. Enligt färsk statistik från Returpack pantade sammanlagt cirka 1,5 miljarder burkar och PET-flaskor under förra året. Samlade man all pant skulle det täcka hela Kolmårdens Djurpark – 20 gånger.

– Vi jobbar ständigt för att ännu fler ska panta ännu mer. Det handlar om att ta ansvar för vår miljö och miljövinsterna när det gäller panting är jättestora. Genom att återvinna en aluminiumburk sparar man hela 95 procent av den energi som går åt för att tillverka en ny, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

Välgörenhetsautomaterna är en av många insatser för att öka återvinningen. Under det gångna året har flera samarbeten inletts med nöjes- och djurparker. Pantautomaterna på Kolmården är specialdesignade för ändamålet med ett utförande som smälter in i parkens övriga miljö.
– Vi är väldigt glada för samarbetet med Pantamera. Pantautomaterna i parken är uppskattade och i år ska vi se till att samla in ännu mer pengar. Att panta är ett enkelt sätt att göra en miljöinsats samtidigt som pengarna går till någonting gott. En av våra viktigaste uppgifter som djurpark är just att rädda vilda djur från att utrotas, säger Silvy Bohlin, på Kolmårdens djurpark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.347