23948sdkhjf

Blandade åsikter om urinsorterare

Hösten 2011 skickade bygg- och miljökontoret i Norrköping ut en enkät till de hushåll inom kommunen som fått tillstånd till urinsorterande toaletter. Syftet med enkäten var att undersöka hur hushållen upplevt sitt toalettsystem. Åsikterna var minst sagt blandade.
Tekniken med urinsorterande toaletter gör det möjligt att samla upp urinen direkt, för att sen sprida det på åkermark, istället för att rena avloppsvattnet från näringsämnen i ett extra steg i avloppsanordningen.

Enkäten skickades ut till 300 stycken hushåll, varav 121 svar kom i retur. Av de inkomna svaren uppgav 51 procent av hushållen sig vara nöjda med att nyttja en urinsorterande toalett. 42 procent var icke nöjda.

Enkäten sökte även svar på; vad hushållet skulle vilja förändra i systemet. Den vanligaste kommentaren på den frågan var; att göra rengöringen i toaletten enklare. Andra kommentarer var önskemål om större urinvattenlås och löstagbar sil.

Den övergripande kommentarer beträffande rengöringen var; att toaletten är svår att göra ren och hålla ren. Att barn som använder toaletten har problem att separera på rätt sätt samt att gäster som är på besök måste instrueras så att toaletten används på rätt sätt.

Knappt 35 procent ansåg att den största fördelen med systemet är ekonomin, 13 procent det praktiska, 26 procent den lägre vattenförbrukningen och knappt 20 procent gödslingen av tomten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063