23948sdkhjf

Mer matavfall samlas in

Landets kommuner samlar in allt mer matavfall för rötning och kompostering. Den biologiska återvinningen av matavfall ökade med 15 procent 2012, visar färsk statistik från Avfall Sverige. Det är främst rötning för att utvinna biogödsel och biogas, som ökar, medan komposteringen av matavfall minskar.

Total mängd behandlat hushållsavfall ökade förra året med 0,9 procent till 4 393 070 ton, 459,7 kg/invånare. Det är den biologiska återvinningen av matavfall och trädgårdsavfall som ökar mest, med 3,4 procent. Energiåtervinningen ökade med 1,2 procent. Materialåtervinningen är i stort sett oförändrad medan deponeringen minskade med hela 14,7 procent.
Fördelningen mellan olika behandlingsmetoder är ungefär densamma som tidigare år. 51,5 procent av hushållsavfallet går till energiåtervinning. 32,4 procent materialåtervinns och 15,4 procent behandlas biologiskt medan endast 0,7 procent av hushållsavfallet deponeras i Sverige. I många andra europeiska länder är deponering fortfarande den dominerande behandlingsmetoden.

– Den totala avfallsmängden har ökat något de senaste åren. Men ser man till mängden avfall per person så är vi tillbaka på 2004 års nivå, 460 kg per person, säger Avfall Sveriges VD Weine Wiqvist. Det är glädjande att den biologiska återvinningen och framför allt insamlingen av matavfall tagit fart. Det sker en tydlig förskjutning mot biologisk behandling av kärl- och säckavfallet, säger Wiqvist.

– En tredjedel av hushållsavfallet materialåtervinns, men vi vet att det finns potential att öka den mängden. Undersökningar visar att så mycket som en tredjedel av innehållet i en vanlig soppåse är förpackningar och tidningar, som i stället borde ha lämnats till materialåtervinning, förklarar Wiqvist.

Avfallsutredningen, som lämnades i höstas, föreslår att kommunerna ska ansvara för insamlingen av allt hushållsavfall – även förpackningar och tidningar.
– Det finns kommuner som på eget initiativ utvecklat insamlingen av förpackningar och tidningar. Denna service har uppskattats av medborgarna och gett mycket goda resultat. Om alla kommuner fick möjlighet att organisera insamlingen utifrån egna förutsättningar skulle återvinningen kunna öka, säger Weine Wiqvist.

Siffrorna som presenteras i Avfallstrenden 2013 är preliminära. Den slutliga statistiken publiceras i skriften Svensk Avfallshantering 2013, som kommer ut i juli.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063