23948sdkhjf

Litiumjon-skrot läcker gift

Forskare hävdar att kasserade litiumjonbatterier läcker giftiga ämnen, nu efterlyser forskarna krav på återvinning av komponenterna i batterier.
Litiumjonbatterier är numera så pass vanliga att de håller på att bli en dominerande andel av det växande berget av elektronikskrot.
Batteriernas relativt korta livslängd gör att de inom två till fyra år är förbrukade och ofta hamnar i elektronikens skrothög, skriver Ny Teknik.
Det är en grupp amerikanska forskare som undersökt om dessa batterier ger upphov till läckage av giftiga ämnen och om de är skadliga för hälsan och miljön. De använde standardmetoder för läckagemätningar och standardmetoder för riskmätning. Resultaten visade att litiumjonbatterier avsedda för mobiltelefoner klassas som giftiga enligt amerikanska federala bestämmelser på grund av blyinnehållet. Dessutom överskrider batterierna miljöreglerna som gäller för delstaten Kalifornien när det käller kobolt, koppar och nickel.
I en rapport som publicerats i tidskriften Environmental Science & Technology rekommenderar forskarna hårdare regler på insamling, återvinning och återanvändning av material från litiumjonbatterier.
Källa: Ny Teknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063