23948sdkhjf

Minskade utsläpp av farliga ämnen ger effekt

Naturvårdsverkets miljöövervakning visar att åtgärder för att minska utsläpp har effekt och för vissa skadliga ämnen går därför utvecklingen åt rätt håll. Det gäller bland annat några bromerade flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen och blyföreningar som succesivt fasats ut. Mätningarna är gjorda både i miljö och i människor. Detta presenteras i en ny rapport.
─ Detta är ett viktigt resultat för uppföljningen av miljömålen, säger Eva Thörnelöf som är chef på Naturvårdsverkets avdelning för analys och forskning. Det är viktigt att vi fortsätter följa hur miljön mår och vilka insatser för miljön som ger effekt.
Människans exponering för kemikalier sker bland annat via mat, luft och de produkter vi använder. För kemiska produkter har hittills mer än 12 000 kemiska ämnen registrerats i Sverige men i till exempel bilar, kläder, plastartiklar och byggnadsmateriel finns ännu fler. De kemikalier vi använder i varor kommer sedan ut i miljön och återfinns ofta även i människor. Det har visats att många av dessa kemikalier bland annat kan påverka hormonsystemen i kroppen, vilket kan leda till försämrad reproduktionsförmåga, utveckling av fetma och cancer.
Rapporten visar exempelvis vilka halter av utvalda kemiska ämnen som återfinns i reningsverk, utsläpp från deponier och i vilken omfattning bekämpningsmedel sprids till miljön. I rapporten beskrivs även situationer av exponering för miljögifter och risker för människor idag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078