23948sdkhjf

16 miljoner satsas på miljöteknisk innovationstävling

Regeringen har idag gett Vinnova i uppdrag att genomföra en innovationstävling för att stimulera ny miljöteknik. Samtidigt har regeringen gett SCB i uppdrag att ta fram och vidareutveckla statistik över miljötekniksektorn. Båda uppdragen är en del av regeringens miljöteknikstrategi, där regeringen under 2011-2014 satsar 400 miljoner på att utveckla miljöteknik och miljöteknikexport.
– Den internationella marknaden för miljöteknik växer kraftigt. Samtidigt skapas en större efterfrågan på innovativa miljötekniklösningar i Sverige. För många mindre företag är det viktigt att kunna börja med att sälja sin produkt på hemmaplan för att sedan ta klivet ut i världen. Innovationstävlingen är ett sätt stimulera utvecklingen av ny svensk miljöteknik, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Vinnova och Energimyndigheten har sedan tidigare i uppdrag att stödja och utveckla innovationsupphandling på miljöteknikområdet. Som en förstärkning av det satsar regeringen nu ytterligare 16 miljoner på en innovationstävling. Tävlingen ska riktas till upphandlade aktörer och ska leda till ett antal innovationsupphandlingar. Uppdraget är en del av miljöteknikstrategin och den nationella innovationsstrategin.
SCB:s uppdrag kommer att bidra till förbättrade analysunderlag, vilket bland annat är viktigt för att regeringen ska kunna utforma effektiva och relevanta insatser.

Bakgrund
Regeringens miljöteknikstrategi ska förbättra förutsättningarna för framväxt och export av nya svenska miljötekniklösningar och omfattar 400 miljoner kronor under perioden 2011-2014. Målet för miljöteknikstrategin är att Sverige ska bli ett föregångsland inom ny, grön teknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062