23948sdkhjf

Mineralpartiklar spelar roll i atmosfären

I en nyligen avslutad avhandling har Xiaowei Song, vid Umeå universitet funnit att mineralpartikelns yta är avgörande för hur vattenånga och koldioxid adsorberas.

I avhandlingen har hon studerat de kemiska reaktioner som i atmosfären sker på ytorna av mycket små mineralpartiklar av järnoxid.

De ämnen som Xiaowei Song fokuserat på är järnoxider, vilka utgör cirka sju procent av alla mineralpartiklar och de reagerar särskilt kraftigt med vatten, olika gaser, salter och syror.

Song har i sin avhandling tagit reda på mer om reaktionerna som sker mellan dessa mineralpartiklar, vilka är ungefär 100 nanometer stora, och vattenånga och koldioxid för att på molekylär nivå förstå hur processer i atmosfären går exempelvis vid molnbildning.

Med hjälp av vibrationsspektroskopi i kombination med kemometrisk analys har Xiaowei Song studerat fyra olika former av järnoxidnanopartiklar och hur vatten och koldioxid i gasfas adsorberar till mineralernas yta.

Experimenten visar att de olika molekylära strukturerna i materialens massa och yta spelar en viktig roll för reaktionsmekanismer och produkter.

Xiaowei Song tog sin kandidatexamen i kemi vid Nankai University i Kina år 2008.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063