23948sdkhjf

Producentansvar möjlig väg mot hållbart mode

I Frankrike måste klädbranschen samla in det den säljer. När Mistra Future Fashion höll sitt programmöte tidigare i vår, diskuterades det bland annat om hur ett tydligare producentansvar inom modeindustrin skulle kunna se ut i Sverige.
I Frankrike har det funnits ett system för insamling av kläder sedan 2009. Systemet, Eco TLC, har för övrigt bildats av branschen självt. Idag finns det ungefär 25 000 ställen i butiker och på insamlingsstationer där allmänheten kan lämna in sina kläder i Frankrike.

Totalt kommer det in 150 000 ton textilier årligen, varav merparten sorteras ut och återanvänds i framför allt Afrika. En fjärdedel av kläderna går till återvinning där materialen får ett nytt liv som enklare textiler.

Åsa Östlund, vice programchef för Mistra Future Fashion, säger att branschen finansierar systemet och att det även inkluderar stöd till forskning.

-Men det är ganska lite pengar som kommer in och bara några procent går till forskning – totalt 2,5 miljoner kronor om året. Överraskande lite och inget som räcker för att kunna utveckla den teknik som krävs för att skala upp återvinningen industriellt, säger hon.

I Sverige håller IVL Svenska miljöinstitutet på Nordiska rådets uppdrag med att ta fram strategier kring nya producentansvar, däribland för kläder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078