23948sdkhjf

Beslut om nytt kraftvärmeverk i Linköping

Tekniska verkens styrelse har nu fattat det formella beslutet att bygga ett nytt kraftvärmeverk inom Gärstad avfallsbehandlingsanläggning. Under förutsättning att alla aktuella tillstånd finns på plats påbörjas bygget i höst och väntas tas i drift under 2016.
Anläggningen kommer att producera energi motsvarande 25 000 villors värmebehov.

Linköping växer och behöver trygga energiförsörjningen. Den nya anläggningen vid Gärstad kommer att primärt använda avfallsbränsle. Tekniska verken har länge arbetat med att fasa ut fossila bränslen ur produktionsmixen och det nya kraftvärmeverket kommer innebära minskade globala koldioxidutsläpp motsvarande 30 000 bilar.

- Det är inspirerande att vi fått uppdraget att gå vidare med det här projektet, det är den största enskilda investeringen i Tekniska verkens historia, säger Anders Jonsson, vd på Tekniska verken. Det är också ett projekt som ytterligare förstärker tillväxen i en redan stark region. Under byggtiden kommer det att generera 100-tals jobb, främst inom byggsektorn.

I och med att den nya anläggningen tas i drift kommer verksamheten vid det kraftvärmeverk som ligger bakom Linköpings resecentrum kunna minskas betydligt. På sikt planeras en avveckling av verksamheten där för att möjliggöra en utveckling av stadsbilden i området. Detta är ett första steg, dock behövs fortfarande de pannorna till viss del även efter att Gärstadutbyggnaden är klar.

Anläggningen kommer att ligga på Gärstadområdet i anslutning till byggnaden med glasfasad vid E4:an och ha en liknande gestaltning. Investeringen i det nya kraftvärmeverket, vars effekt blir på cirka 80 MW, uppgår till 1050 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078