23948sdkhjf

Skattereduktion till mikroproducenter av förnybar el

Utredaren Rolf Bohlin har överlämnat betänkandet Beskattning av mikroproducerad el med mera, till finansminister Anders Borg. Utredningens förslag innebär att mikroproducenter av förnybar el ska få skattereduktion med högst cirka 6 000 kronor per år.
Utredningen föreslår också att elhandelsföretagens skattskyldighet för elskatt ska tas över av elnätsföretagen och att möjligheten till skattefri egenförbrukning av vindkraft begränsas.
Utredningen har haft i uppdrag att ta fram ett lagförslag om nettodebitering.

Enligt utredningens bedömning är dock ett nettodebiteringssystem inte förenligt med EU:s regler om mervärdesskatt. Utredningen anser därför att ett sådant system inte bör införas.

I stället föreslår utredningen att den som producerar förnybar el ska få skattereduktion med ungefär samma belopp som producenten skulle tjäna i ett nettodebiteringssystem. För att kunna få skattereduktion får man inte vara renodlad elproducent utan man ska vara en elanvändare som kompletterar sitt köp av el med egen elproduktion.

Enligt förslaget ges därför skattereduktion endast för den förnybara el som matats in på elnätet och som motsvaras av samma mängd köpt el. Skattereduktionen ska ges med två gånger energiskattesatsen för el, eller ca 60 öre per kilowattimme, men inte för mer än 10 000 kilowattimmar under ett kalenderår. Skattereduktion kan därför utgå med högst ca 6 000 kronor per år.

Vindkraft ligger redan i dag nära brytgränserna för att bli privatekonomiskt lönsam för mikroproducenter. Utredningen har räknat på effekterna av en skattereduktion för en mikroproducent som matat in 2 500 kilowattimmar ett år och som får 1 450 kronor i skattereduktion.

Med en sådan skattereduktion kan småskalig vindkraft bli ett lönsamt alternativ. För mikroproducenter av el från sol- och vindkraft saknas det dock privatekonomiska incitament att ersätta köpt el med egenproducerad, även med skattereduktionen.

Reglerna om att elnätsföretagen tar över skattskyldigheten för elskatt föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. För övriga förslag har tidpunkten för ikraftträdande satts till den 1 januari 2014./Statens Offentlig Utredningar,
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093