23948sdkhjf

Rockfestival gav pantrekord

För fjärde året i rad åker festivalteamet Pantamera runt på festivaler för att hjälpa arrangörerna att samla in burkar och PET-flaskor. Nu har man räknat samman panten från Sweden Rock i Sölvesborg som uppgick till hela 751 562 burkar och PET-flaskor. Det motsvarar en energibesparing på 119 000 kWh – lika mycket energi som går åt att värma upp nio svenska villor under ett helt år.

– Till vår hjälp hade vi Sölvesborgs Hockey, som samlade in burkar och PET-flaskor på festivalområdet och Kenneth Gillberg som driver festivalcampingen. Vi har samarbetat under flera år, men aldrig tidigare har vi lyckats samla ihop så här mycket pant, säger Rickard Andersson, produktchef för Pantamera.

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta. Nästan nio av tio burkar och PET-flaskor återvinns. Undersökningar visar att när vi konsumerar vår dricka utomhus, som vi ofta gör under sommaren, är vi inte lika bra på att panta som när vi befinner oss hemma. Därför görs extra insatser under sommaren.
– Sommaren är högsäsong för oss. Utöver de cirka 60 festivaler och evenemang vi jobbar med på olika sätt, samarbetar vi även med sjöräddningssällskapet, turistanläggningar och ett hundratal campingplatser. Dessutom har vi anlitat 25 cyklande ungdomar som pantamerabud under sommaren, säger Rickard Andersson.

Pantamera har länge haft musik som en bärande del i sin kommunikation. Under åren har många såväl kända som okända artister återvunnit den kubanska pantamera-låten (Guantanamera).
– Många kopplar Pantamera till musik. De artister som medverkat i vår reklam har verkligen visat att även musik går väldigt bra att återvinna. Därför känns det extra angeläget att finnas på plats i musiksammanhang och göra en insats för miljön, säger Rickard Andersson.

Pantameras återstående festivalturné 2013
27 juni - 29 juni Bråvallafestivalen
3 juli - 6 juli Putte i Parken
4 juli- 6 juli Metaltown
8 juli - 10 aug Get Away Rock
8 aug-10 aug Way Out West
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063