23948sdkhjf

Ny lag sätter stopp för miljövidrig fartygsskrotning

- Den nya lagen sätter stopp för att europeiska båtar skrotas helt ansvarslöst i utvecklingsländer. Det säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet som varit parlamentets ansvarige rapportör för skeppsskrotningslagen.
Medlemsländerna godkände idag uppgörelsen med EU-parlamentet om den nya lagen för att skrota skepp från EU-länder. Lagen tillåter redare från EU-länder att skrota sina fartyg utomlands endast om strikta regler uppfylls. Allt farligt material måste tas omhand, läckage stoppas och skrotning får endast ske i anläggningar byggda för ändamålet.
Idag skrotas de allra flesta båtar på stränder i Sydostasien, med katastrofala konsekvenser för såväl människor som miljö.
- Jag vill understryka att lagen inte är ett angrepp på Indien, Bangladesh och Pakistan, där skrotningen oftast sker idag, utan på en livsfarlig hantering, säger Carl Schlyter. Jag uppmanar dem att investera i säkra skrotningsanläggningar som kan ge miljövänliga och säkra jobb i framtiden.
Regelbundna kontroller och möjlighet för bl a miljöorganisationer att kräva uppföljningar ska se till att lagen verkligen följs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078