23948sdkhjf

Fyra nya etappmål om farliga ämnen

Regeringen har beslutat om fyra nya etappmål inom miljömålssystemet om farliga ämnen. De nya etappmålen om farliga ämnen handlar om att minska kemikalieriskerna för barn, avgifta kretsloppen för varor och återvunnet material, utveckla EU:s kemikalieregler genom att stärka tillämpningen av substitutionsprincipen och öka takten i utfasningen av farliga ämnen.
Därmed tar Sverige ytterligare steg i arbetet med att minska riskerna med kemikalier och nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.
- Det behövs en tydligare färdriktning i det svenska arbetet med att uppnå en giftfri vardag. Med de fyra nya etappmålen om farliga ämnen förbättras kemikaliesäkerheten i samhället. Dessutom betonar målen vikten av att stärka och utveckla tillsynen av kemikalier, inte minst genom samverkan inom EU. De är också utformade för att stimulera till innovation och utveckling av säkrare alternativ, säger miljöminister Lena Ek.
Bakgrund:
Sju etappmål är nu fastställda för farliga ämnen som omfattar;
- särskilt farliga ämnen,
- kunskap om ämnens hälso- och miljöegenskaper,
- information om farliga ämnen i varor,
- utveckling och tillämpning av EU:s kemikalieregler,
- effektivare kemikalietillsyn inom EU,
- giftfria och resurseffektiva kretslopp,
- minska barns exponering för farliga kemikalier.

Målen i systemet ger en tydlig signal till alla samhällets aktörer om vad regering och riksdag vill uppnå med miljöpolitiken och - minst lika viktigt - integreringen i andra politikområden. I ett internationellt perspektiv är målsystemet unikt. Arbetet involverar olika aktörer i hela samhället och kallas ibland med rätta för Sveriges största samarbetsprojekt.
Riksdagen beslutade 2010 om en ny struktur för miljöarbetet med ett generationsmål, miljökvalitetsmål och etappmål.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126