23948sdkhjf

EU investerar miljoner i nya miljöprojekt

EU-kommissionen har godkänt finansiering för 248 nya projekt inom ramen för programmet Life+, EU:s miljöfond. Projekten omfattar åtgärder inom områdena naturskydd, miljöpolitik och information samt kommunikation i miljöfrågor i alla medlemsländer. Sammanlagt rör det sig om investeringar på cirka 556,4 miljoner euro, varav EU kommer att tillhandahålla 281,4 miljoner euro.
- Life+ fortsätter att vara en viktig finansieringskälla för innovativa projekt. Dessa nya projekt kommer att bidra kraftigt till skydd, bevarande och förbättring av EU:s naturtillgångar. De främjar vår strävan efter att göra EU till en resurseffektiv, grön, och konkurrenskraftig ekonomi med låga koldioxidutsläpp, sa miljökommissionär Janez Potocnik.
- Jag är glad att i år se det bekräftat att den allt större mängden Life-projekten kommer att bidra till våra klimatinsatser. Vi vill förbättra detta ännu mer. Det nya Life-programmet 2014-2020 avsätter 850 miljoner euro för klimatåtgärder. Därmed tredubblas summan som läggs på klimatåtgärder, säger Connie Hedegaard, klimatkommissionär.
Kommissionen har fått in 1159 ansökningar inom ramen för sin senaste ansökningsomgång som löpte ut i september 2012. Av de 258 förslag som kommit in i Life+-projekt för Natur & Mångfald valde kommissionen ut 92 projekt. Dessa projekt som leds av stödmottagare i 24 länder motsvarar investeringar på sammanlagt 247,4 miljoner euro, varav EU tillhandahåller 139,3 miljoner euro.
Projektet för Miljöpolitik och miljöförvaltning är pilotprojekt, där kommissionen bidrar med över 34,6 miljoner euro till 29 projekt. Andra viktiga områden som nämns är avfall, kemikalier, vatten, naturresurser, tätortsmiljön, mark och luftkvalitet.
Life+-projektet om information och kommunikation sprider information och ökar medvetenheten om miljöfrågor. Av de 158 förslag som kommit in valde kommissionen totalt ut 10 projekt från en rad natur- och miljöorganisationer inom den offentliga och privata sektorn. Projekten är belägna i nio medlemsländer och står för en sammanlagd investering av 10,5 miljoner euro, där EU står för cirka 5,2 miljoner euro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062