23948sdkhjf

Kvartersnära återvinningscentraler snart i Sverige

Kvartersnära återvinningscentraler är en ny form av återvinningscentraler som är på väg att etableras i Norden. Dessa finns redan i både Köpenhamn och Oslo. Men är nu på väg till Sverige också. Konsultbolaget Tyréns har nu fått i uppdrag av VA Syd och Sysav Utveckling att under 2013 ta fram en vägledning för hur kvartersnära återvinningscentraler kan komma att förverkligas.
Idén om kvartersnära återvinningscentraler finns redan hos många kommuner där man vill förbättra möjligheterna för invånare i tätbebyggda områden att lättare kunna återanvända och återvinna avfall.
- Poängen med kvartersnära återvinningscentraler är att de på en liten yta i den tätbebyggda staden omsätter hållbarhetsambitioner till verklighet. Medborgare kan byta grejer eller lämna grovavfall och farligt avfall och samtidigt blir det en ny mötesplats i stadsdelen som också ger nya jobb.
En viktig grundsten är tillgänglighet och att man ska kunna gå eller cykla till en kvartersnära återvinningscentral. De konventionella återvinningscentralerna har hittills inte haft ett så starkt fokus på återbruk och vänder sig dessutom till medborgare med bil, förklarar Britt-Marie.
Ett utmärkande drag för en kvartersnära åvc är att återbruk och återanvändning är det centrala, vilket märks i utformning och personernas bemötande. Det finns stora möjligheter att efter hand utveckla de kvartersnära åvc:erna ytterligare, med reparations- och designverkstäder, caféverksamhet, och med relaterade evenmang föratt ytterligare befästa dem som mötesplats.
Tyréns vägledning väntas vara klar i september 2013 och kommer genom skisser förtydliga och inspirera hur kvartersnära återvinningscentraler kan komma att utformas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063