23948sdkhjf

Stor satsning på biogasproduktion

Stockholms läns landsting har beviljat Biogas Öst stöd om 110 000 euro från landstingets miljöanslag. Stödet går till projektet Biogas XPOSE, som är en del av ett EU-projekt med syfte att utveckla biogasproduktionen i Mälardalsregionen. Teknikutveckling och nya metoder för produktion av förnybara bränslen är en av de viktigaste frågorna för klimatet, säger miljölandstingsrådet Gustav Hemming (C).
Biogasprojektet ska demonstrera hur produktionen av biogas kan öka på ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt, med lokalt och regionalt avfall som resurs.
- Projektet ska demonstrera hur en region med växande efterfrågan på biogas kan exploatera nya – och maximera befintliga, avfallsresurser för att öka andelen hållbart producerad biogas, säger Gustav Hemming (C).

Biogasmarknaden i Mälardalsregionen har vuxit med över 400 procent sedan 2005, men produktionen har inte följt samma utveckling.
- Att Stockholms läns landsting nyligen utsågs till Sveriges miljöbästa landsting är mycket tack vare att vi har landets högsta andel förnyelsebara bränslen i kollektivtrafiken. För att kunna jobba vidare krävs det att vi också säkerställer tillgången till förnybart bränsle till våra bussar, säger Gustav Hemming (C).
På grund av stor efterfrågan, svårigheter med tillgång till mark och den begränsade egna produktionspotentialen är Stockholmsregionen starkt beroende av importerad biogas från länen runt omkring.
- Det behövs stora satsningar på teknikutveckling och investeringar i nya produktionstekniker för att komma vidare i biogasutvecklingen. Biogas XPOSE är precis ett sådant projekt som vi behöver för att komma vidare, säger Gustav Hemming (C).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08