23948sdkhjf

Mängderna hushållsavfall ökade 2012

I slutet av maj kom de preliminära siffrorna över mängden behandlat hushållsavfall i Sverige under 2012, nu har Avfall Sverige redovisat de slutgiltiga sifforna, och de visar att den totala mängden behandlat hushållsavfall förra året var 4 398 680 ton, en ökning med 1,1 procent från 2011. Utslaget per person blir det 460,3 kilo.

Den behandlingsmetod som ökar mest är biologisk återvinning, som ökade med 3 procent. Deponeringen minskade med 14,7 procent. Vad gäller övriga behandlingsmetoder så är skillnaderna små, dock minskade materialåtervinningen med 0,2 procent och energiåtervinning ökade med 1,6 procent.
Drygt hälften av hushållsavfallet 51,6 procent går till energiåtervinning. 32,3 procent till materialåtervinning och 15,3 procent till biologisk återvinning. Endast 0,7 procent går till deponering.
Enligt en undersökning som Avfall Sverige låtit göra är 87 procent nöjda eller mycket nöjda med hämtning av hushållsavfall och 85 procent är nöjda eller mycket nöjda med besöket vid en återvinningscentral.
- Genom kommunernas ansvar för hantering av hushållsavfallet har insamlings- och behandlingsmetoderna utvecklats så att allt mer av avfallet kan tas tillvara. Den avfallsutredning som ligger och som det förväntas komma proposition på, föreslår att kommunerna ska få ansvar även för insamling av förpackningar och tidningar. Det skulle ge kommunerna möjlighet att ytterligare utveckla insamlingssystemen och därigenom öka återvinningen till nytta för miljön, samhället och för medborgarna som får bättre service, säger Weine Wiqvist, Avfall Sveriges vd i en kommentar till statistiken. NU återstår dock utmaningen att minska avfallsmängderna, även detta är en uppgift där kommunerna kan gå i bräschen, menar han.
Statistiken och övriga uppgifter finns i Avfall Sveriges rapport "Svensk Avfallshantering".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094