23948sdkhjf

EU:s satsning på sol- och vindkraft kostar på

Sverige har en unik blandning av olika energiformer, vilket kan bli en stor konkurrensfördel för svensk industri. När EU satsar på el från sol- och vindkraft kommer stora krav dock att ställas på utbyggda elnät, ökad reglerkraft och energilagring. Det kommer att kosta pengar, inte minst för Sverige.
En rapport från Energiutskottet vid Kungliga Vetenskapsakademien visar att 81 procent av världens energi kommer från fossila bränslen, som olja, kol och naturgas. Rapporten visar även att endast 31 procent av den svenska energitillförseln kommer från fossila bränslen.

Den stabila och fossilfria svenska elkonsumtionen riskerar att inom en utbyggd europeisk elmarknad spädas ut och bli både instabil, delvis fossilbaserad och mycket dyrare, skriver författaren till rapporten och menar att EU får allt större inflytande över den svenska energipolitiken.

Vidare skriver författaren att “det är angeläget att politiker och oberoende forskare samråder inför beslut som fattas inom EU gällande medlemsländernas energiförsörjning. EU-kommissionen måste i förhandlingarna beakta medlemsländernas olikheter. Det är exempelvis inte rimligt för svensk ekonomi att bygga ett stort antal subventionerade vindkraftverk för elproduktion – på export – när Sverige redan är självförsörjande på fossilfri el.”

Energiutskottet föreslår därför att att regeringen tillsätter en kommission med uppgift att studera effekterna av en utökad integration av elnäten, inklusive prisfrågan, utifrån de beslut som fattas både i Sverige och inom EU. /Kungliga Vetenskapsakademien
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282