23948sdkhjf

Förståelse ökar riskbedömningen av förorenade områden

Ökad kunskap om grundvattenkemi och redoxförhållanden leder i förlängningen till bättre riskbedömningar av förorenade områden.
I en projektrapport från Statens geotekniska institut, SGI, beskrivs hur provtagningsmetodiker för förorenat grundvatten i Sverige utvärderats.

Grundvattenprovtagning utförs oftast för att bestämma föroreningsinnehållet i grundvattnet. Analysresultaten används därefter för att bedöma vilken exponeringsrisk som människor eller djur utsätts för eller hur och i vilken omfattning en förorening sprids med grundvattnet.

Syftet med projektet har varit att bedöma om mer vägledningsmaterial, kunskapshöjande insatser eller om forskning behövs för att höja kvaliteten på provtagning och provhantering avseende framför allt redoxkänsliga ämnen.

Projektet har kommit fram till att vägledningsmaterial är bra utformat när det gäller generella provtagningar, dock ges inga specifika råd för provtagning av redoxkänsliga ämnen. Dessutom varierar tillvägagångssättet för att provta och mäta pH- och redoxkänsliga ämnen i grundvattnet.

SGI anser därför att det finns en behov av utbildning, för att öka kunskapen och förståelsen för grundvattenkemi och redoxförhållanden. Detta kommer i förlängningen att medföra bättre riskbedömningar av förorenade områden. /SGI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063