23948sdkhjf

Avfallsstation får biogasstöd från EU

Gryta Avfallsstation ska få en ny biogasanläggning, och därför får nu VafabMiljö sex miljoner kronor i projektbidrag från EU. Tanken med projektet sägs vara att restavfallet som hushållen lägger i det gröna kärlet ska krossas och siktas. I den processen får man fram en organisk del som kan rötas till biogas och en energirik del som kan användas i en förbränningsanläggning.
- Det här en helt ny miljölösning som kan skapa stor klimatnytta och som EU tycker är så intressant att de beviljat oss pengar från sitt LIFE+program, säger Andreas Porswald, styrelseordförande i VafabMiljö. Pengarna kommer att förbättra möjligheterna för VafabMiljö att investera i ytterligare en biogasanläggning bredvid Svensk Växtkrafts och Swedish Biogas Internationals anläggningar på Gryta avfallsstation. När den planerade anläggningen är på plats kommer Gryta avfallsstation bli ett av Sveriges mest intressanta biogasområde med flera olika tekniklösningar för biogasproduktion.
- Ska vi klara klimatutmaningen är det viktigt att vi satsar på lösningar som skapar kretslopp och bidrar till lokal och regional utveckling. Biogas är en fantastisk del av lösningen och behovet av ökad biogasproduktion i Sverige är stort. Nu är det dags att ta ytterligare steg framåt och satsa på nya tekniker, menar Porswald.
- Anläggningen vi planerar att bygga skiljer sig från en traditionell biogasanläggning, förklarar Carina Färm, vd för VafabMiljö. Den här gången blir det en så kallad torrötningsteknik vi satsar på. Liknande anläggningar finns och är ganska vanliga i Tyskland, dock använder man där inte biogasen till fordonsdrift utan till el-produktion.
VafabMiljös projekt ingår i projektet "Biogas XPOSE" som totalt fått 14 miljoner kronor. Projektet genomförs 2013-2018. I projektet samverkar förutom VafabMiljö också Biogas Öst, Cortus AB, NeoZeo AB samt JTI, institutet för jordbruks- och miljöteknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.091