23948sdkhjf

Våtmarker - ny metod att rena dagvatten

Sveriges första flytande våtmarker har under sommaren 2013 anlagts i Rönningesjön, i Täby. Det gamla omoderna dagvattenreningsverket har lagts ned och ersatts med en naturlig reningsmetod. Istället för rening med kemikalier och energi är det nu blommor och blad som gör jobbet.
Det är ett antal små öar med speciell stomme och frodig grönska som kommer att rena det inkommande dagvattnet till högre grad än vad reningsverket gjorde tidigare. Investeringskostnaderna för våtmarkerna, cirka en halv miljon kronor, tjänar man in på bara ett års utebliven drift av reningsverket.
- Det är extra roligt att kunna göra en insats för miljön samtidigt som det ger en besparing. Att området dessutom ser trevligt ut och blir mer tillgängligt för kommuninvånarna är ett extra plus, säger Annica Nordgren (c), kommunalråd.
- Vi har sedan många år satsat på rening av dagvattnet, och har idag 26 reningsanläggningar runt om i kommunen, säger Björn Widman, VA-chef i Täby. Utbyggnad av anläggningar fortsätter med 1-2 anläggningar per år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062