23948sdkhjf

Ospar vill minska marin nedskräpning

Ospar-kommissionen har vid möten i sommar tagit flera viktiga beslut för havsmiljön i Nordostatlanten. Bland annat enades de 15 medlemsländerna och EU om att utveckla en åtgärdsplan för att minska den marina nedskräpningen.
- För Sveriges del är beslutet viktigt. Varje år flyter det iland mellan 4000 och 8000 kubikmeter marint skräp på västkusten, berättar Jan Schmidtbauer Crona, på Havs- och Vattenmyndigheten, HaV.
Varje år dumpas 6,4 miljoner ton skräp i världshaven, enligt amerikanska vetenskapsakademien. I Nordsjön dumpas över 20 000 ton ton skräp eller 220 000 kubikmeter varje år. Cirka 15 procent av allt skräp sköljs upp på stränderna, lika mycket flyter omkring och resterande 70 procent beräknas sjunka till havsbotten.
- Nedskräpningen orsakar lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar, men också för betande boskap längs kusten. Det är också dyrt att sanera våra kuststräckor, med Schmidtbauer Crona.
Ett annat positivt resultat av mötet i Göteborg i somras, var att länderna antog riktlinjer för hur dispenser ska ges enligt barlastvattenkonventionen. Syftet med dessa och konventionen är att hindra spridningen av främmande arter i våra vatten.
Riktlinjerna har tagits fram i en gemensam arbetsgrupp mellan Ospar och dess motsvarighet för Östersjön, Helcom.
Vid mötet togs också fram en lista av gemensamma indikationer för hur tillståndet i den marina miljön ska övervakas och bedömas.
Dessutom publicerades 2012-års statusrapport om nätverk av skyddade områden i Nordostatlanten. Drygt fem procent av hela Ospar-området är utpekat som skyddat. I Nordsjöregionen har man nått målet att skydda tio procent och Sverige har skyddat 17,4 procent av sitt Ospar-område.
Däremot lyckades man inte komma överens om antagandet av de 23 rekommendationer för skydd av arter och livsmiljöer i Ospars havsområde.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094