23948sdkhjf

Forskning ger hopp om solceller av plast

Forskare från universiteten i Lund och Vilnius samt Imperial College i London med hjälp av superkorta laserpulser lyckats filma hur ljus omvandlas till elström i dessa.
De solceller som används i dagens solpaneler består framför allt av kisel. Materialet är både dyrt och energikrävande att framställa, vilket försvårar användningen av solen som energikälla. Därför letar man inom forskarvärlden efter nya och billigare material; den färgämnesbaserade Grätzelsolcellen är ett exempel liksom nanotrådar.

Solceller gjorda av plast har sedan länge setts som en möjlighet att få fram billig elektricitet för storskalig användning. Ett problem har varit att man inte vetat hur ljusenergi omvandlas till el i plastsolcellen och därför inte kunnat optimera solcellerna.

Praktiska försök visar nu på att nästan alla laddningar som genereras av ljuset ger upphov till ström och leder till att solceller av plast har en verkningsgrad på över 10 procent.

Genom att filma elektroner och de positiva hål som bildas efter dem när de rör sig inom solcellen har forskarna kunnat påvisa att det är laddningarnas höga rörlighet (diffussion) som avgör om de kan slita sig från varann och ge upphov till ström i solcellen.

–Resultaten har stor betydelse för utveckling av nya bättre plastsolceller och visar att polymermaterial med optimerad laddningsrörlighet kommer att ge solceller med högre verkningsgrad, säger professor Villy Sundström som leder forskargruppens arbete.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078