23948sdkhjf

Renhållningsbolag prisas för sitt miljöarbete

Eslövs kommun delar i veckan ut sitt årliga Miljöpris tillsammans Skånska Dagbladet. I år går priset till renhållningsbolaget Merab.
Allt fler Eslövsbor väljer att sortera sina sopor hemma, i dubbla fyrfackstunnor. Nyligen har Merab gått ut med en satsning som innebär att kommuninnevånarna kunnat välja just det alternativet jämfört med som tidigare, en vanlig tunna för brännbart avtal.

I dagsläget är det 80 procent av Eslövsborna som gjort valet använda sig av de nya fyrfacktunnorna, ett val som medfört att kommunen har mängden ”brännbart” minskat med nära 500 ton, rapporterar Skånska dagbladet och tillägger att; På ett år kommer detta att innebär en kostnadsminskning för Merab på 600 000 kronor.

I takt med att tunnorna börjat tas i bruk har det brännbara materialet, som man måste betala för att lämna ifrån sig, minskat. Men framförallt har sorterandet av plast, glas, metall och papper ökat.

-Dessutom hålls matavfallet numera så pass rent från sådant som inte är matavfall, att vi snart nog kommer att kunna börja röta biogas av soporna, säger Bengt Svensson, VD på det kommunala renhållningsbolaget Merab.

Övergången till det nya systemet har dock inte gått helt friktionsfritt. Inledningsvis kritiserades det hårt eftersom renhållningsbolaget hade stora problem med entreprenören som körde de nya sopbilarna. Bolaget kritiserades inledningsvis även för sitt nya taxesystem som innehöll både en grundavgift och en rörlig avgift.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079