23948sdkhjf

Ett steg närmare en biogasanläggning i Vännäs

I dagarna lämnar Vännäs kommun in en tillståndsansökan enligt miljöbalken för att ge möjlighet för en entreprenör att bygga en biogasanläggning i Vännäs kommun.
Vännäs kommun har tillsammans med LRF och BioFuel Region tidigt tagit initiativ till att driva arbetet med fordonsgas i Umeåregionen framåt. Planen är att det ska produceras fordonsgas motsvarande upp till 4,5 miljoner liter diesel i en ny fabrik vid Starrberget. Råvarorna till fabriken kommer främst att vara gödsel från lokala lantbruk och energigräs från marker som idag inte används.

- I EU satsas mycket på gasdrift för såväl lastbilar som fartyg och planen är att den nya Kvarkenfärjan ska gå på flytande naturgas. Givetvis vill jag att delar av den naturgasen på sikt ska kunna ersättas av biogas från Vännäs, säger Johan Söderling, kommunalråd i Vännäs.

Den aktuella lokaliseringen vid Starrberget ligger i direkt anslutning till Vännäs kommuns återvinningscentral och Kaj Johanssons Åkeris bergtäkt. Det finns många samordnings-fördelar med detta och passar också bra utifrån befintliga trafikstråk.

- För mig som åkeriägare är det viktigt att tänka framåt. Vi jobbar aktivt med miljöfrågor och bidrar gärna till satsningar på förnyelsebara drivmedel, vi är därför väldigt positiva till att få en fordonsgasproducent nästgårds, säger Per-Jonas Johansson, vice VD på Kaj Johanssons Åkeri, som nyligen investerat i fyra gasdrivna sopbilar.

Det finns stora miljömässiga fördelar med att bygga en biogasfabrik i Vännäs. Genom att ersätta 4,5 miljoner liter diesel minskar koldioxidutsläppen med ca 13 500 ton medräknat de koldioxidutsläpp som sker vid odling och produktion. Även ur ett regionalekonomiskt perspektiv är en biogasfabrik ett lyft och cirka 20 jobb bedöms kunna skapas, såväl inom entreprenad som inom lantbruk.

- Som lantbrukare så ser jag det här som en jättechans. Det är svårt att få ihop ekonomin i en mjölkgård idag och det här blir ett till grönt ben att stå på för lantbruket, säger Christer Lindberg, mjölkbonde och en av de drivande lantbrukarna bakom initiativet.

Parallellt med detta projekt planerar AC Fordonsgas AB att etablera ett tankställe för fordonsgas vid Umeå flygplats med driftsättning våren 2014. Tankstället ska i första hand försörja taxibilar, flygplatsens tunga fordon samt privatbilar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064